Szocio-demográfiai tényezők, okoseszköz-használat és fizikai aktivitás kapcsolata Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében - Tóth, Kitti; Takács, Péter; Balatoni, Ildikó (Debreceni Szemle, 2026)
Az előadás összefoglalója: A fizikai aktivitás meghatározó tényezője az egészségi állapot megőrzésének, ezáltal a humán tőke fejlesztésének is. (Hafner 2020; Gao 2025) Korábbi kutatások szerint az okoseszközök – különösen a mozgáskövető funkcióval rendelkező eszközök – befolyásolhatják a fizikai aktivitás szintjét. (Tang 2020; Brickwood 2019; Ferguson 2022; Au 2024; Li 2025) Vizsgálatunk célja az okoseszköz-használat, a fizikai aktivitás és a szocio-demográfiai jellemzők kapcsolatának feltárása volt a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának hallgatói körében. A kérdőíves adatfelvétel (fizikai aktivitásról szóló (International Physical Activity Questionnaire – IPAQ), szocio-demográfiai és okoseszköz-használati kérdések) során 354 válasz érkezett, melyek közül 32,8% Hajdú-Bihar, 35,6% Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből származott. Az adatok elemzéséhez Khi-négyzet és Mann–Whitney próbákat alkalmaztunk. A Hajdú-Bihar vármegyei hallgatók szignifikánsan kedvezőbb anyagi helyzetről számoltak be saját megítélésük szerint (p = 0,001, r = 0,21), míg az okoseszköz-birtoklás, a krónikus betegségek, a rendszeres sportolás és az eszközhasználat intenzitása tekintetében nem volt kimutatható szignifikáns különbség. Eredményeink szerint a két vármegye hallgatói között nem mutathatók ki érdemi regionális eltérések sem az okoseszköz-használat, sem a fizikai aktivitás terén. A mozgásösztönzés hatékonyabbá tétele inkább az egyéni attitűdök és motivációk fejlesztésén keresztül valósítható meg. Kulcsszavak: fizikai aktivitás, okoseszköz, viselhető eszköz, sport Hivatkozások: Brickwood Katie-Jane et al. (2019). Consumer-based wearable activity trackers increase physical activity participation: Systematic review and meta-analysis. JMIR mHealth and uHealth, 7(4), e11819. https://mhealth.jmir.org/2019/4/e11819/Ferguson, Ty et al (2022). Effectiveness of wearable activity trackers to increase physical activity and improve health: A systematic review of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet Digital Health, 4(8), e615–e626. https://doi.org/10.1016/S2589-7500(22)00111-X Gao, Zhendong, et al. (2025). Social capital and physical activity: a literature review up to March 2024. Frontiers in Public Health, 13, 1467571. https://doi.org/10.3389/fpubh.2025.1467571 Hafner, Marco, et al. (2020). Estimating the global economic benefits of physically active populations over 30 years (2020–2050). British Journal of Sports Medicine, 54(24), 1482–1487. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7719903/Tang, M. S. Sun, et al. (2020). Effectiveness of wearable trackers on physical activity in healthy adults: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. JMIR mHealth and uHealth, 8(7), e15576. https://doi.org/10.2196/15576 Li, Ran, et al. (2025). Wearable activity tracker–based interventions for physical activity, body composition, and physical function among community-dwelling older adults: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of Medical Internet Research, 27(1), e59507. https://doi.org/10.2196/59507Au, Whitney, et al. (2024). Effect of wearable activity trackers on physical activity in children and adolescents: A systematic review and meta-analysis. The Lancet Digital Health, 6(9), e625–e639. https://doi.org/10.1016/S2589-7500(24)00139-0