A kínai-magyar gazdasági együttműködés jelentősége Magyarországon - Vida, Viktória; Sha, Rao; Bognár, István Ádám; Bittner, Beáta (Debreceni Szemle, 2026)
Az előadás összefoglalója: Kína és Magyarország, mint a kínai-európai gazdasági kapcsolatok fontos elemei, széles körű együttműködést folytatnak különböző területeken, például a kereskedelem, a beruházások és a technológia területén. Az Egy övezet, egy út stratégia keretében a két ország új listát állított össze a közös beruházási és fejlesztési projektekről, és ez az együttműködés nemcsak a kínai-európai kereskedelempolitikára volt pozitív hatással, hanem előmozdította a kínai-magyar kereskedelempolitikát is. A kézirat bemutatja a kínai-magyar együttműködés területeit, feltárja a Kína és Magyarország közötti együttműködés további területeit, elemzi a kínai-magyar gazdasági együttműködés kereskedelempolitikára gyakorolt hatását, azonosítva a kölcsönös előnyök és a közös érdekek kulcsfontosságú területeit. Az együttműködés stabilitásának és fenntartható növekedésének biztosítása érdekében a cikk számos intézkedést javasol, többek között a politikai kommunikáció és koordináció erősítését, a kereskedelmi és befektetési együttműködés elmélyítését, valamint a zöld gazdasági együttműködés további előmozdítását. Véleményünk szerint ezek az intézkedések elősegítik a kínai-magyar gazdasági együttműködés mélyreható növekedését és a kínai-európai kereskedelempolitika folyamatos fejlődését. Kulcsszavak: Kína, Magyarország, fejlesztések, beruházások, együttműködések