A hasnyálmirigy daganat incidenciájának trendje 2019 és 2022 között - Barta, Boglárka; Trefán, László (Debreceni Szemle, 2026)
Az előadás összefoglalója: Előzmény: A koronavírus-betegség 2019 (Covid-19) vírus hatással volt a daganatos betegségek diagnosztizálására. Magyarországon a 4. legnagyobb mortalitással rendelkező daganattípus a hasnyálmirigy daganat. Cél: A Covid-19 hatásának elemzése a hasnyálmirigy daganat incidenciájára a Nemzeti Rákregiszter validált adatai alapján, illetve a Központi Statisztikai Hivatal adatainak segítségével. Módszer: 2019 és 2022 között korra-, nemre-, és földrajzi eloszlásra korrigált standardizált arányokat számítottunk. Eredmények: A hasnyálmirigydaganatot tekintve 2019-ben 2813, 2020-ban 2776, 2021-ben 2658, 2022-ben 2685 incidencia eset volt. A 100.000 főre eső nemre-, korra, és földrajzi eloszlásra korrigált standarizált incidencia aránya követte az itt leírt trendet. A korra standardizált nemre és földrajzi eloszlásra korrigált incidencia arányok tekintetében a 70 év feletti korcsoport incidencia arányai követték az itt leírt trendet. A nemre standardizált korra és földrajzi eloszlásra korrigált arányok a férfiak incidencia aránya csökkent, míg a nőké követte a fentebb leírt általános trendet. A két nem között nem volt szignfikáns különbség a incidencia arányokban a vizsgált időszakban. A földrajzi eloszlásra standardizált nemre és korra korrigált incidencia arányok nem mutattak egységes trendet az országrészek, Eurorégiók, és vármegyék tekintetében. Következtetés: A Covid-19 hatással volt a hasnyálmirigydaganatok incidenciájára 2019 és 2022.