A Debreceni Egyetem társadalmi szerepvállalása - Pergéné Szabó, Enikő (Debreceni Szemle, 2026)
Az előadás összefoglalója: A felsőoktatási intézmények hosszú évszázadok óta fontos szerepet töltenek be az új ismeretek létrehozásában és átadásában, az innovatív termékek és szolgáltatások előállításában, így szerepükből (is) kifolyólag meghatározó szereplői a gazdaságnak. A gazdasági versenyképesség jelentősen függ a tudástól, a gazdasági siker pedig a tudás alkalmazásától, így tudásmegosztás, a tudásmenedzsment a gazdasági fejlődés és versenyképesség szempontjából kétség kívül megkerülhetetlen, tudásmenedzsment kiemelt szerepe az elmúlt évtizedekben az egyetemek, az ipar, a kormányzat és a társadalom közötti párbeszéd eredményeként jelent meg az oktatáspolitikában (Giuri et al, 2019; Compagnucci - Spigarelli, 2020). Az oktatásgazdaságtannal foglalkozó kutatók (Kunwar – Ulak, 2024; Kálmán, 2019; Hausmann et al., 2011) egyetértenek abban, hogy az egyetemek magas színvonalú oktatásán és kutatásán túl a régió és az ország gazdasági fejlődésében az is szerepet játszik, hogy az egyetemi értékek hogyan épülnek be és miként hasznosulnak a gazdaságban és a társadalomban. A társadalmi hasznosulást az egyetemek ún. „harmadik missziós” tevékenysége révén megvizsgálhatjuk, ami gyakorlatilag az oktatáson és kutatáson túl az egyetemek összes társadalmi és gazdasági tevékenységét magába foglalja (Reisinger - Dános, 2025). Előadásomban azt vizsgálom, hogy hogyan jelenik meg a harmadik missziós tevékenység a Debreceni Egyetemen, és milyen hatása a térség gazdaságára. Kulcsszavak: elsőoktatás, harmadik missziós tevékenység, gazdasági hatás, társadalmi felelősségvállalás, versenyképesség Hivatkozás(ok): Cristelli M. - Gabrielli A. - Tacchella A. - Caldarelli G. - Pietronero L. (2013). Measuring the Intangibles: A Metrics for the Economic Complexity of Countries and Products. PLoS One, 8(8):e70726 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0070726Giuri, P., Munari, F., Scandura, A., & Toschi, L. (2019). The strategic orientation of universities in knowledge transfer activities. Technological Forecasting and Social Change, 138, 261-278. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2018.09.030 Haj Taieb, S. (2024). Measuring the third mission of European Universities: A systematic literature review. Society and Economy, 46(2), 147-167. https://doi.org/10.1556/204.2023.00030 Kálmán, A. (2019). A regionális ökoszisztéma és az egyetemek szerepe az innovációs folyamatban. Iskolakultúra, 29(9), 51-68. https://doi.org/10.14232/ISKKULT.2019.9.51 Kunwar, R. R. - Ulak, N. (2025). Understanding Disciplinarity and Transdisciplinarity . Journal of APF Command and Staff College, 8(1), 238-287. https://doi.org/10.3126/japfcsc.v8i1.77609 Reisinger, A., & Dános, Z. (2025). Egyetemi társadalmi felelősségvállalás három magyar egyetem esetében. Tér - Gazdaság - Ember Journal of Region, Economy and Society, 3(3). https://tge.sze.hu/tge/article/view/108