Családi vállalkozások és az utódlási tervek kidolgozása, kihívások és megoldások - Nagy-Tóth, Boglárka (Debreceni Szemle, 2025)
A családi vállalkozások világszerte, így Magyarországon is, a gazdaság gerincét alkotják, a generációváltás pedig az egyik legnagyobb akadály ezen cégek életében. Ennek megvalósítását számos tényező nehezíti, az egyik legjelentősebb a tudatos tervezés hiánya. A kutatás ennek vizsgálatára helyezi a hangsúlyt. Az eredmények a szakirodalmat támasztják alá, miszerint a megkérdezett, főleg alapító generációs vállalkozásvezetők esetén az utódlás gyakran informálisan történik, a későbbi generációk esetében viszont a tervezés már strukturáltabb. A vezetők az utódlás sikerességét leginkább az utód belső tényezőihez kötik, míg a tanácsadók bevonása nem általánosan elfogadott eszköz.