(untitled) (Debreceni Szemle, 2025)
A csizmadiák leszármazottja, Ary Lajos 35 évig Debrecen város alkalmazásában állt. A legnehezebb időszakokban is nagy hozzáértéssel irányította, kezelte a város pénzügyeit. Szerette a művészeteket, festményeit a Déri Múzeumra hagyta. Sestakerti villáját Borsos József építészmérnök tervezte.