Kultúrák között Sivirsky Antal (1909-1993) szerepe a holland-magyar kulturális transzferben - Pusztai, Réka; Pusztai, Gábor (Debreceni Szemle, 2025)
Abstract: This paper explores the life and cultural mediation work of Antal Sivirsky (1909–1993), a Hungarian-born intellectual who played a crucial role in Dutch-Hungarian literary and cultural exchange. From his early years as a child refugee in the Netherlands to his career as a journalist, translator, and professor, Sivirsky significantly contributed to the dissemination of Hungarian culture and literature in the Netherlands. The Debrecen Summer University also played a role in this. Absztrakt: Ez a tanulmány Sivirsky Antal (1909–1993) magyar születésű író, újságíró, műfordító és tanár életét és kultúraközvetítői munkásságát vizsgálja a magyar és holland kulturális, irodalmi kapcsolatok keretében. Sivirsky életét és képességeit a fentebb említett csatornákon keresztül a magyar irodalom hollandiai terjesztésének, valamint a két ország közötti kulturális kapcsolatok ápolásának szentelte. Ebben a Debreceni Nyári Egyetem is szerepet játszott.