Szerkesztői előszó - Fazakas, Gergely Tamás; Kovács, Edward; Süli-Zakar, Szabolcs (Studia Litteraria, 2024)
A debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2023-ban megrendezett Re:Re – Művészi újrajátszás / Az újrajátszás művészete című nemzetközi kiállítása a kétezres évek során jelentkező művészeti újrajátszások, vagyis az ún. artistic re-enactmentek működés- és létmódját, antropológiai, szociokulturális, (művészet) történeti és elméleti kontextusait kívánta feltárni. A tárlat finisszázsaként, 2023. szeptember 15–16. között a MODEM és a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetében működő Magyar Emlékezethelyek Kutatócsoport együttműködésében interdiszciplináris konferenciát szerveztünk. A konferencia a re-enactment / reenactment fogalom lehetséges megközelítésein túl a traumák, tabuk, technikák, a mediatizálódás és a muzealizáció kérdésével foglalkozott, valamint a performativitás és az irodalom szerepét vizsgálta, különös tekintettel Kelet-Európa történéseire. A kétnapos tanácskozás résztvevői öt szekcióban tizenöt előadást tartottak, a program kurátori tárlatvezetéssel és kerekasztal-beszélgetéssel egészült ki. A Studia Litteraria mostani tematikus száma az előadások többségének tanulmányokká formált változatait adja közre, illetve néhány további, a konferencián prezentációként el nem hangzott írás járul hozzá a képekben is rendkívül gazdag, közel másfélszáz illusztrációt tartalmazó, a folyóirat történetében e szempontból is egyedi gyűjtemény értékéhez.