Raspberry Pi 3 alapú UGV drone robot tervezés & megvalósítása - Juhász, Gergely Patrik; Nagy, István; Erdei, Timotei István (Recent Innovations in Mechatronics, 2018)
Az Ipar 4.0/IoT térhódításával megjelentek a vezeték nélküli (Wi-Fi) összeköttetésen alapuló technológiát kihasználó úgynevezett „okos” eszközök, amelyek távolról vezérelhetőek akár egy telefon segítségével. E projektben egy olyan UGV robot került megtervezésre és megépítésre, amelyet akár Android/iOS applikáción vagy PC-n keresztül lehet vezérelni, illetve a robot vision szenzor által látott kép streamelésre kerül. A robot maga a Raspberry Pi 3 hardware-ére támaszkodik, ami rugalmassá teszi a feladatok elvégzésére, mivel kompakt, nagy teljesítményű és beépített Wi-fi adapter-el rendelkezik. Ezek mellett könnyen bővíthető olyan modulokkal, amelyek képesek szervo és DC motorokat vezérelni, ilyen is került alkalmazásra ebben a projektben. A robot az előbb említett vision szenzor segítségével képes adatot gyűjteni a külvilágból így felhasználó által való vezérlése a robotnak problémamentesen történik.