Az állatok jogalanyiságának igazolhatósága és jelenlegi állása - Jakkel, Barbara (Pro Futuro, 2025)
A tanulmány három központi kérdés köré épül. (1) Jogalanyok lehetnek-e az állatok? (2) Hogyan függ össze a jogalanyiság a jogok elismerésével? (3) Milyen viszonyban áll e két kérdés a hatékony állatvédelemmel? Elsőként az ismert jogosultságelméletek, az akarat- és az érdekelmélet főbb képviselői álláspontjait ismerteti, közelebbről megvizsgálja, hogy egyáltalán igazolható-e az állatok jogalanyisága. A második kérdésre áttérve, a jogalanyiság elismerése a hagyományos felfogás szerint előfeltétele a jogosultságok elismerésének, ez a szöveg egy pontján azonban megkérdőjeleződik. Ezt követően az írás az állatvédelem különböző modelljeit mutatja be, mindegyikben azt kutatva, hogy mi az értelme annak, hogy a jogrendszer az állatok számára jogokat biztosítson. Bár a tanulmány nem kerüli azokat a nehézségeket, amelyek a jogalanyiság és az érdemi jogosultságok elismerésének útjában állnak, összességében arra jut, hogy az állatvédelem hatékonyságának kérdése szorosan összefügg a jogalanyiság elismerésével.