Az állattartás és a természetkárosítás kapcsolódási pontjai - Molnár, Tamás (Pro Futuro, 2025)
A kedvtelési célú állattartás – és ennek részeként az egzotikus madarak tartása – egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ugyanakkor az állattartók egyes csoportjainak jellemzőiről keveset tudunk. Jelen tanulmányban az állattartók egy sajátos csoportjának, a gyűjtők sajátosságainak leírására törekszem egy 20 fővel készített interjúsorozat alapján, amelynek alanyait a hólabda módszerrel azonosítottam. A kutatás arra a következtetésre vezet, hogy a tenyésztés a védett fajok élő egyedeire irányuló kereslet kielégítésének fenntartható alternatívája, emellett fajvisszatelepítési programok alapja lehet. Ugyanakkor az egyre szigorodó jogszabályi környezet miatt a tartás legális és illegális formái napjainkban sajátosan összefonódnak.