Innovációs bázisok vagy szuverenitást fenyegető entitások? A kiváltságolt városok kihívásai a hondurasi Próspera példája alapján - Manzinger, Krisztián (Pro Futuro, 2025)
Hondurasban a 2009. évi katonai puccs után hatalomra került korrupt elit új gazdaságösztönző eszközök létrehozása keretében lehetővé tette külföldi befektetőknek az állam területén különleges gazdasági övezetek (ún. ZEDE-k) létrehozását. Ezeknek az övezeteknek joguk volt magánjogi szabályrendszerüket maguknak megalkotni, amitől Tegucigalpa az ország gazdasági helyzetének javulását várta. A leghíresebb megvalósult ZEDE Próspera lett, amely mögött döntően USA-beli kockázati tőkekezelők állnak. A ZEDE-kről szóló hondurasi jogszabályi keret 2024. évi megsemmisítése után bizonyos mértékű bizonytalanság állt be, mert bár elvileg 10, illetve 50 éves védettséget élveznek a megvalósult befektetések, de a társadalmi és politikai környezet ellenségessé válása jelentős akadályt képezhet a további működés vonatkozásában.