A szlovák földforgalmi szabályozás alkotmányossági kérdései: A szlovák Alkotmánybíróság 20/2014. határozata a földvásárlási törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságáról - Hojnyák, Dávid (Pro Futuro, 2025)
Jelen munkában részletesen elemezzük a szlovák Alkotmánybíróság 20/2014. határozatát, amelynek tárgya a szlovák földvásárlási törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányossági vizsgálata volt. Ebben a döntésében a testület a mezőgazdasági földterület tulajdonjogának adásvétel jogcímen történő átruházására vonatkozó szabályok alkotmányosságával foglalkozott. A tanulmányban az Alkotmánybíróság határozatának elemzése mellett kitérünk az alkotmánybírósági eljárás megindításának előzményeire, a testület döntésének utóéletére, valamint a vizsgált témához szorosan kapcsolódó, 2017-es szlovák alkotmánymódosításra is.