A „földalatti vasút” története, mint a radikális szociális munka történelmi példája - Kertai Szabó, Ildikó (Párbeszéd: Szociális munka folyóirat, 2023)
A "földalatti vasút" története, a radikális szociális munka egy megragadó példája. New-England déli államaiból északra menekülő rabszolgákat döntően azok a mélyen vallásos elkötelezettségű emberek segítették, akik hitükből adódóan nem tudtak beletörődni az egyenlőtlenségek törvényileg is szentesített rendszerébe. Mind a menekülő, mind a segítő sokat kockáztatott tettével.