Az együtt eltöltött idők emlékére - Katonáné Pehr, Erika (Párbeszéd: Szociális munka folyóirat, 2025)
Van, akinek a hiánya nem egyetlen intézményben vagy szakmai közegben érezhető, hanem sok, egymással összefonódó térben egyszerre, és Darvas Ágnes, Ági ilyen ember volt. Én is így emlékezem rá, hiszen szakmai munkánk több közegben és több ponton találkozott. Gondolkodó szociológus szakember volt, aki nemcsak elemzett és javasolt, hanem jelen volt, figyelt, és következetesen a gyerekek oldalán állt. Darvas Ágnes távozása nemcsak veszteség, hanem fájdalmas emlékeztető is arra, mennyire ritka az a szakmai és emberi minőség, amelyet ő képviselt.