Különböző gombaölő szerek hatása a fehérvirágú csillagfürt (Lupinus albus L.) és a tavaszi bükköny (Vicia sativa L.) termésmennyiségére és magfertőzöttségére - Juhász, Csaba; Zsombik, László (Növénytermelés, 2024)
Csillagfürt (Lupnis albus L.) és tavaszi bükköny (Vicia sativa L.) növényekben gombaölő szeres vizsgálatot végeztünk a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetben homok talajon. Ezen kultúrákban kevés a növényvédelmi témájú irodalmi forrás. A különböző gombás megbetegedések visszavethetik a növények fejlődését, valamint negatív hatással lehetnek a termésmennyiségre, továbbá szintén lényeges a betakarított magok vitalitása. Mindkét kultúrában három kezelést alkalmaztunk június közepén a tebukonazol + proklórázt, a mefenoxám + mankocebet és az azoxistrobin + ciprokonazolt. A vegetációs változások nyomon követése céljából a Trimble GreenSeeker HCS-100-as mérőműszer használatával NDVI adatokat gyűjtöttünk. Betakarítást követően a Westrup Kamas laboratóriumi magtisztító alkalmazásával tisztítottuk a betakarított termést és feljegyeztük a növényi hulladék mennyiségét. Dokumentáltuk a különböző maghozamokat, majd magfertőzöttségi vizsgálat céljából Papavizas-féle táptalajra helyeztük a magokat. A csillagfürt parcelláin felvételezett NDVI értékek szerint a legmagasabb átlagos NDVI értéket a tebukonazol + prokloráz hatóanyaggal kezelt parcellákon felvételeztük a gombaölő szeres kezelést követően. A legkevesebb fertőzött mag mindkét felvételezési időpont szerint szintén a tebukonazol + proklorázzal kezelt parcellákról származott, azonban maghozam tekintetében ezek a parcellák nem szerepeltek kiemelkedően. A tavaszi bükköny gombaölő szeres kezelését követő NDVI értékek alapján a legmagasabb átlag NDVI értéket a tebukonazol + prokloráz hatóanyaggal kezelt parcellák mutatták. A magfertőzöttségi vizsgálatban első ellenőrzéskor a kontroll parcellákon fordult elő a legkevesebb fertőzött mag, második ellenőrzéskor már az azoxistrobin + ciprokonazol hatóanyaggal kezelt parcellákról származó magok között volt a legkevesebb gombás fertőzött mag. A betakarított maghozam értékek alapján egyik kultúrában sem eredményezett egyik gombaölő szeres kezelés sem hozamnövekedést. Szignifikáns különbséget nem mutattunk ki, azonban mindkét növény esetében a kontroll parcellák átlagos maghozama volt a legnagyobb. Az alkalmazott hatóanyagok egy része kivonásra került – vagy a közel jövőben fog kivonásra kerülni –, ebből kifolyólag új hatóanyagok bevonása indokolt a kutatásokba.