MACEDONIAN BALLET REPERTOIRE ANALYSIS : LAYER OF CLASSICAL BALLET PRODUCTION - ZDRAVKOVA-DJEPAROSKA, SONJA (Macedón Tudományos és Kulturális Közlemények, 2021)
A macedón balett 1949-ben alakult, 2019-ben az együttes fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte. Ez adja az apropóját a repertoár elméleti áttekintésének és elemzésének. A macedón balettrepertoár értelmezésének kiindulópontja a feladat, hogy meghatározzuk a felismerhető kifejezésmódokat, azok legjelentősebb jegyeit. Az időkeret két végpontja: 1949, a professzionális balettcsoport megalapításának éve a Macedón Nemzeti Színházban, és a a 2019/2020-as évad. A teljes repertoárt elemezve három réteg különböztethető meg. A szerző kutatási érdeklődését az első rétegre irányul: a klasszikus balettprodukciókra, és olyan darabokra amelyek e stílushoz közel állnak. Macedonian ballet was founded in 1949, and in 2019 the ensemble celebrated its 70th anniversary. That was a reason for a theoretical review and analysis of the repertory. A starting point in the interpretation of the Macedonian ballet repertoire is the task to determine a recognizable expression with emphasized characteristics and features. The time frame comprises 1949, the year of founding of the professional ballet group within the Macedonian National Theatre, and its cease with the season 2019/20. Analyzing the whole repertoire, three layers can be distinguished. The research interest of the author will be put on the first this layer: classical ballet productions, and the performances that gravitate towards this stylistic format.