MAKEDONYA’DA ÖZEL HUKUK GELIŞIMININ TARIHI VE ÖZELLIKLERI - HAMZA, GÁBOR (Macedón Tudományos és Kulturális Közlemények, 2020)
Absztrakt A magánjog fejlődésének története és jellemzői Macedóniában A cikk végigköveti Macedónia területén a magánjog alakulását, az ókori előzményektől, vagyis a római jog közvetlen hatásaitól kezdve, a bizánci jogtörténet, a Szerb-Horváth-Szlovén királyság, majd Jugoszláv Királyság, valamint a szocialista Jugoszlávia fejlődési állomásain keresztül, érintve a „Jugoszláv állam” egységességének kérdéseit. Végül a cikk, Macedónia 1991-es függetlenedése óta eltelt időszakot teszi részletes elemzés tárgyává a mai Észak-Macedón köztársaság napjaiig. A cikk írója a római jog nemzetközileg elismert szakértője. Abstract History and characteristics of private law development in Macedonia The article traces the development of private law on the territory of Macedonia, starting from the ancient antecedents, ie the direct effects of Roman law, through the developmental stages of Byzantine law, the Kingdom of Serbs, Croats, and Slovenes, the Kingdom of Yugoslavia and the Socialist Federal Republic of Yugoslavia, discussing even some issues of issues of unity. Finally, the article examines the period since Macedonia’s independence in 1991 to the present day in the Republic of North Macedonia. The author of the article is an internationally recognized expert in Roman law.