SZENT FORRÁSOK MACEDÓNIAI ZARÁNDOKHELYEKEN - BARTHA, ELEK (Macedón Tudományos és Kulturális Közlemények, 2020)
Absztrakt Európában és a keresztény világ tájain sok helyen vannak források, természetes vizek, amelyekhez csodák köthetők, és amelyeket vallásos tisztelet övez. Nagy számban találkozunk szent forrásokkal a Balkán-félszigeten élő katolikus és ortodox népek körében is, amelyek köré gazdag folklór hagyomány épült az évszázadok során. Ebben az írásban több szent forrást mutatok be Macedónia területéről. Ezek a források többnyire zarándokhelyként működő kolostorok területén vagy más szakrális helyeken találhatók, és napjainkban is vonzzák a zarándokokat, akik a gyógyulás reményében, a szent víz gyógyító erejében bízva keresik fel őket. Abstract At several locations in Europe and elsewhere in the Christian world, there are wells, springs and other sources of water that are associated with wonders and magic and, for the same token, are regarded with religious devotion. Stories, beliefs, as well as profane and lay traditions connected to them are also present among the Catholic and Orthodox peoples living on the Balkan Peninsula. In this study, I intend to briefly describe specific examples of this kind in Macedonia, which have evolved into local or national destinations of pilgrimage on their own, due to wonderful instances of heeling and not just because they are connected to a nearby place of worship.