Preferált vezetési stílus, vezetői és vállalkozói hajlandóság az egyetemi hallgatók körében - Ágnes, Győri; György, Lengyel; Éva, Perpék (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2020)
Jóllehet számos kutatás született vezetői stílusok témakörben, és az egyetemi hallgatók kezdetektől gyakori szereplői a feltáró jellegű társadalomtudományi kutatásoknak, kevesebb példáttalálunk arra, hogy a Full Range Leadership modellt fiatalok körében alkalmazzák. Ebben acikkben a szerzők magyar egyetemisták körében vizsgálják a preferált vezetői stílusokat, és ezeket a vezetői és vállalkozói aspirációkkal összefüggésben térképezik fel. A kutatásban felhasznált online kérdőívet fővárosi és vidéki egyetemek gazdasági, műszaki és társadalomtudományiképzéseiben tanuló diákok töltötték ki. A kérdőív kitöltésében 335 egyetemi hallgató működöttközre. Az eredmények feltáró jellegűek és a szakirodalom alapján várható összefüggéseket néhány ponton módosítják. Négy jól elhatárolható vezetési stílus rajzolódott ki a vizsgált egyetemisták körében, melyek a transzformatív, a szupportív, a defenzív és a laissez-faire vezetőitípusokat testesítik meg. Többváltozós elemzés alapján azt a feltevést fogalmazhatjuk meg, hogyaz egyetemi hallgatók körében a vezetői hajlandóság a transzformatív vezetési stílusjegyekkel,míg a vállalkozói aspirációk a transzformatív és a szupportív vezetői stílussal mutatnak pozitívösszefüggést.