A radikalizmus szociális reprezentációja fiatalok körében - Murányi, István (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2023)
A tanulmányban egy nemzetközi kutatás (Myplace) adatait felhasználva, politikai szocializációs szempontból lényegesen eltérő két városban (Ózd és Sopron) élő 15–26 éves fiatalok radikalizmus értelmezését a szociális reprezentáció elmélet alapján vizsgáltuk. Az elméletre épülőegyik empirikus módszernek megfelelően, a 2012-ben lebonyolított kérdőíves adatfelvétel soránasszociációs válaszok kvantifikálásával a radikalizmus reprezentációjának strukturális és tartalmi jellemzését követően a fiatalokra jellemző nacionalizmus és a demokratikus alapelvekhezvaló viszony, valamint a radikalizmus reprezentációjának kapcsolatát elemeztük.