Hogy néznek szembe a spanyol családok a válsággal? A kezelési stratégiák típusai és következményei - Lucía Martínez, Virto (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2025)
A válság hatásai hozzájárultak számos spanyol háztartás nehézségeinek súlyosbodásához.Bár ezek a feltételek széles körben éreztették hatásukat, sokkal keményebben jelentkeztekazoknál a családoknál, amik már a válság előtt is nehéz helyzetben voltak. Jelen tanulmányfő célja, hogy beazonosítsa azokat a stratégiákat, amiket ezek a háztartások kialakítottakabból a célból, hogy kezeljék ezeket a nehézségeket. Az eredmények alapjául 34 kirekesztettháztartás élettörténeteinek kvalitatív elemzése szolgált. Ez az elemzés két érdekes eredménythozott: egyrészt a háztartások megelőző és túlélő stratégiákat alakítottak ki, másrészt azelemzés beazonosította a stratégiák következményeit és hatásukat a háztartás társadalmiintegráltásgára. Mindezen eredmények alapján a tanulmány a túlélő stratégiák határaira hívjafel a figyelmet.