Az oktatási rendszer kulcsszereplői: pedagógusok Kárpátalján az ukrán válság éveiben - Ferenc, Viktória (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
2017 tavaszán 338 kárpátaljai gyakorló pedagógus között végeztünk felmérést anyagi és szakmaielégedettségükről, illetve a migrációval kapcsolatos terveikről. A kutatási eredmények rámutattak,hogy az egyik legsúlyosabb probléma az alacsony keresetekkel van összefüggésben. Amigrációt fontolgatók leginkább az anyagi elégedetlenség miatt hagynák el az országot, ezt követőena családi, párkapcsolati okok a mérvadók. Szakmai kiégésről azonban nem beszélhetünka pedagógusok között. A megkérdezettek 72%-a, bár elégedetlen helyzetével, nem gondolkodika kitelepedésen, vagy elutasítja ennek a gondolatát is. A veszélyeztetettebb kategóriát az a 84 főjelenti (25%), akinek már vannak elképzelései a kitelepedéssel kapcsolatban, illetve az az 5 fő(2%) aki már konkrét lépéseket is tett. Ebben a két kategóriában főleg a fiatalabb pedagógusokképviseltetik magukat. A legfontosabb célországnak Magyarország számít. A maradók és a menniszándékozók között is magas a magyar állampolgársággal rendelkezők aránya, ezért ezt nemtekinthetjük a kivándorlás egyértelmű katalizátorának a pedagógusok között.