Kárpátalja turisztikai vonzerőinek nyelvi tájképe - Karmacsi, Zoltán (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A nyelvi tájkép változása különösen érzékenyen érinti a kisebbségi helyzetben lévő lakosokat,akik ennek köszönhetően akár ki is szorulhatnak a virtuális nyelvhasználati térből. A nyelvitájkép nemcsak egy terület vagy régió lakosságának nyelvi vitalitását jelzi, hanem akár a valóságbelinyelvi etnicitást is tükrözheti. A nyelvi kiírások két alapfunkciója és a nyelvi tájképelemeit magyarázó modellek mellett azonban a nyelven kívüli tényezők sem hanyagolhatók el.Ilyen tényező egy-egy térség, kisebb régió gazdasági, esetünkben turisztikai fejlődése. A megnövekedetttöbbségi lakosok turisztikai kereslete számos olyan jelenséget hív elő a kisebbség általlakott területen, amelyek mindenképpen jelentős hatást gyakorolnak a kisebbségi terület nyelvitájképére.Jelen tanulmányomban arra szeretnék rávilágítani, hogy az adott terület nyelvi tájképénekalakulására milyen hatást fejt(het) ki egy kistérségi gazdasági beruházás. A nyelvi tájképben bekövetkezettváltozást a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont 2011–2012. évi fényképes adatbázisaés a 2016 februárja és szeptembere, illetve 2017 hasonló időszakának saját magam általi megfigyeléseés fényképes rögzítése alapján szeretném bemutatni.