A felvidéki és kárpátaljai falusi turizmus összehasonlító jellemzése - Sass, Enikő (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
Egy rövid történelmi bemutatást követően a cikk a szlovákiai (Felvidék) és ukrajnai (Kárpátalja)magyarlakta területek falusi turizmusának fejlődésére és annak perspektíváira összpontosít.A kutatás több szakaszban valósult meg: 1) a témával kapcsolatos szakirodalom áttekintése;2) a falusi vendégfogadók felkutatása; 3) a falusi turizmussal kapcsolatos vendégfogadói körfelmérésére szolgáló kérdőív összeállítása, kitöltetése Kárpátalján és Felvidéken; 4) az adatokfeldolgozása, kiértékelése.Az empirikus kutatás fő célja volt összehasonlítani a felvidéki kérdőíves felmérés eredményeita kárpátaljai adatokkal, melyek alapján kimutathatjuk a térben és a különböző államokhatásai alatt fejlődött területek falusi turizmusában rejlő hasonlóságokat és különbségeket.