A hitelszövetkezetek gazdaságélénkítési szerepe Kárpátalján összefüggésben az Egán Ede-terv megvalósításával - Bacsó, Róbert; Pataki, Gábor (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A tanulmány célja, hogy a kárpátaljai üzleti környezet bemutatásával, valamint egy sajátosszektor (hitelszövetkezetek) kiemelése révén bemutatásra kerüljenek az elmúlt években megjelenővállalkozások versenyképességét javító magyarországi gazdasági támogatások sajátosságai.A tanulmány készítésének az időszakában még nem áll rendelkezésre olyan mértékűstatisztikai adat, hogy egzakt módon bemutassuk a támogatások hatásfokát, viszont az elsőévek tapasztalatai alapján le tudjuk szűrni azokat a devianciákat, kisebb kiigazításra szükségeselemeket, amelyek javíthatják a tervek megvalósulását. Másik oldalról – s ez jelenti a tanulmányközponti súlyát – az a szerzők meglátása, hogy fontos a vissza nem térítendő támogatásokontúl olyan mikro, kvázi szövetkezeti hitelek folyósítása is, ami a gazdaságélénkítés folyamatátönjáróvá teszi, s ezzel hosszabb távra biztosítja a mikro-, kis- és középvállalkozások tőkeellátottságánakfokozását. Erre jó eszköz lehet az Ukrajnában már elterjedt, Kárpátalján is honos,de a magyar térségben, napjainkban, nem jellemző hitelszövetkezeti rendszer felélesztése, s agazdasági rendszerünkbe való beágyazottságának a javítása. E rendszer helyzetértékelését ésjövőre vonatkozó elvi javaslatait fogalmazza meg ez az írás.