A migrációs folyamatok hatása a kárpátaljai magyarok számának alakulására - Tátrai, Patrik; Molnár, József; Molnár D., István; Kovály, Katalin; Erőss, Ágnes; Ferenc, Viktória; Rákóczi, Krisztián (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A legutóbbi, 2001-es ukrán népszámlálás szerint Kárpátalján 152 ezer fő vallotta magát magyarnemzetiségűnek, azonban az azóta eltelt időszak népesedési és etnikai viszonyairól nagyonkeveset tudni. Különösen a magyar lakosság kivándorlása az, aminek számbavétele nehézségetjelent, és aminek a jelentősége a 2010-es években – elsősorban a 2014-ben Kelet-Ukrajnában kirobbantfegyveres konfliktus hatására – megnövekedett. Éppen ezért jelen tanulmányban különbözőadatforrások: az ukrán és magyar hivatalos statisztikai adatok, valamint két reprezentatívfelmérés eredményeit bemutatva keressük a választ arra, hogy hogyan alakult a legutóbbi népszámlálásóta a kárpátaljai magyarok állandó és ideiglenes migrációja, és hogy mindez hogyanbefolyásolta a kárpátaljai magyarság létszámát.Az adatbázisok összehasonlítása rávilágított arra, hogy a különböző módszertannal, különbözőaktorok által gyűjtött adatok jelentősen eltérő képet festenek az – egyébként meglehetősenkomplex – migrációs folyamatokról. A reprezentatív felmérések szerint, amelyek módszertanuknálfogva vélhetően jobban tükrözik a mobilitás nagyságrendjét, a kivándorolt magyarok száma2001 óta 9–14 ezer fő; ez alapján 2017 elején a kárpátaljai magyarok létszáma 130 ezer körüllehetett.