A szegénység etnicizálódása a biharkeresztesi mikrotérségben? - Bánfalvi, Győző (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A Biharkeresztesi mikrotérségben végzett kutatás során (félig strukturált interjúk felvétele)családos, jövedelmi szegénységben élő háztartásokat kerestünk fel, akik között feltűnő volt, hogytöbbségében romákkal kerültünk kapcsolatba. A települési polgármesterek által megbecsültroma lakosság aránya pedig kísértetiesen együtt mozgott a potenciális közmunkások arányával.A települések korfáinak vizsgálata azt mutatta, hogy a „fiatalosabb” települések azok, amelyeketa polgármestereik magasabb roma lakosságúra becsültek. A jelenségek közötti ok-okozatikapcsolat lehetőségét alátámaszthatja számos korábbi empirikus kutatás is (Kemény 2004;Molnár 2007). Ezek már korábban rámutattak a szegénység etnicizálódásának jelenségéreMagyarországon (Ladányi – Szelényi 2004). Az elméletet a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Beregmegyében elvégzett 2007-es kutatás szintén megerősítette (Fónai és mtsai). A jelen tanulmánycélja, hogy az elvégzett kvalitatív vizsgálatok, a korábbi tanulmányok, valamint KSH és TeIRadatok alapján megvizsgálja, hogy a Biharkeresztesi mikrotérség öt településén kimutatható-ea szegénység etnicizálódása.