Konfliktus és demokrácia: Érvek a konfliktusok politikai jelentősége és korlátozásuk szükségessége mellett - Horváth, Szilvia (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A demokrácia és a konfliktus viszonya politikaelméleti szempontból meglehetősen összetett.Egyrészről, politika és konfliktus általános politikai tapasztalata ellenére a demokratikus rendkontextusában a konfliktus hajlamos elveszíteni az értékét, szemben a konszenzussal vagy akompromisszummal. Másrészről, a konfliktusok politikai jelentőségének elismerése mellett semlehet lemondani az intenzitáshatárok értelmezéséről. Mindezek a kérdések egy eredendőennyilvános politikai térben, a politika diszkurzív terében merülnek fel. Eme elméleti keretben akonfliktus értelmezésének teoretikusan kitüntetett fogalma a vita. A tanulmány ezt háromteória körül végzi el. J. S. Mill rávilágít arra, hogy a vitára szükség van a politikai közösségben,annak episztémikus és érzelmi funkciói vannak. Szabó Márton diszkurzív politikatudományánakis kitüntetett fogalma a vita, ami nemcsak a politika egyedi esete, hanem létmódja is. Szemben alegtöbb kortárs, a politikát a kommunikáció felől értelmező elmélettel, a diszkurzivitást elevekonfliktusosnak láttatja. A diskurzuselméleti hátterű Chantal Mouffe demokratikus agónrólbeszél, a konfliktusokat értelmezi a demokratikus rend keretei között, felhíva a figyelmet azidentitások diszkurzív konstituálódásának demokratikus feltételeire. Elmélete az értékeskonfliktusok és azok demokrácián belüli határainak egyik teoretizálási kísérlete.