A 9M modell motivációs vizsgálata egy vidéki egyetem gazdasági szakos hallgatóinak körébe - Balogh, Péter; Nagy, Richárd (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2018)
A munkavállalók motiváltságának fenntartása kulcsfontosságú tényező. A vállalatoknak folyamatosan szem előtt kell tartaniuk az olyan rendszerek kidolgozását, melyek által ez a motivációmegmarad és minőségi munkát eredményez. Azonban a fiatal pályakezdők munkaerőpiacratörténő belépése kihívást jelent az emberi erőforrás menedzsmentnek. A 9M modell összefoglalja a motiváció kiváltó okainak minden aspektusát, egy olyan kombinált motivációs rendszertnyújtva a vállalatok számára, ami elősegíti a kreatív és inspiráló munkahely kereteinek kiépítését. A kutatás célja, hogy értékelje a gazdasági szakokon tanuló hallgatók elvárásait az ideáliselső, illetve későbbi munkahelyükre vonatkozóan. A kérdőívet 121 hallgató töltötte ki. A szociodemográfiai jellemzők között a nem, lakhely és a végzettség szerepelt. Az adatbázis kiértékelésenem parametrikus eljárásokkal és főkomponens elemzéssel történt. Az eredmények alapján anői válaszadók előnyben részesítik a tiszta célmeghatározást és a visszajelzést, valamint a személyes kapcsolatokat. A magasabb végzettséggel rendelkező kitöltők nagyobb arányban gondolják fontosnak a szervezeti célokkal való azonosulást, mint az alapképzést teljesítők. Ugyaneza megállapítás igaz a megosztott értékekre és kultúrára. A főkomponens elemzés eredményenem mutatott egyezést az eredeti modellel. A munka 9 szintje három eltérő csoportba lett sorolva az eredetihez képest.