A munkaerőhiány néhány kérdése a közép-magyarországi régióban – empirikus vizsgálat alapján - Poór, József; Juhász, Tímea; Hámori , Tamás; Karácsony, Péter; Machova, Renata; Csapó, Ildikó (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2018)
A humánerőforrás iránti kereslet igen erősen megváltozott az elmúlt évtizedben és átrendeződött a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldala egyaránt. A 2000-es évek első évtizedére a munkaerő túlkínálat volt jellemző globálisan, ezzel szemben napjainkat a munkaerőhiány jellemzi.A közép-kelet-európai országokban a 90-es években végbement kedvezőtlen gazdasági és társadalmi változások hatást gyakorolnak a jelenlegi munkaerőpiac változásaira és meghatározószerepet játszanak a munkaerőhiány kialakulásában. A rendszerváltozás után ezen országokban kialakult magas munkanélküliség arra késztette a tehetségesebb munkavállalókat, hogy akönnyebb boldogulás reményében a nyugat-európai országok irányába mozduljanak el (Bilsen –Konings 1998, Jeong et al. 2008). Napjaink egyik kulcskérdése ezen országokban a drasztikusanmegnövekedett munkaerőhiány, amely kialakulását különböző tényezők befolyásolták, többekközött a rendszerváltozás utáni elvándorlás, a kedvezőtlen demográfiai tényezők, a gazdaságiválság és az Európai Unión belüli bérkülönbségek (Brixiova et al. 2009). Az OECD adatai alapjánelmondható, hogy közel 7 millió munkavállaló hagyta el a Visegrádi országok munkaerőpiacát. A megfelelő humán tőke felkutatása, megszerzése és megtartása számos kihívás elé állítjaa vállalatokat, amely hatást gyakorol a vállalatok versenyképességére és termelékenységéreegyaránt. Jelen tanulmány a munkaerőhiány kialakulásának okaival és a munkaerő-megtartáslehetőségeinek vizsgálatával foglalkozik mind vállalati, mind kormányzati szinten. A kutatásfolyamán közép-magyarországi régióban működő vállalatok és közszféra szervezetei kerültekmegkérdezésre. A vizsgálatok eredményei rámutatnak, hogy egyeztetés és központi szervezetiintézkedések is szükségesek a szakemberhiány megoldása érdekében mind a vállalkozások,mind a kormányzat részéről egyaránt.