Politika és média – A magyar médiahálózat szerkezete 2018 őszén - Farkas, Attila (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2020)
A tanulmányban a magyar médiavilágot elemzem, három 2018 őszén megjelent politikai ügykapcsán. Az Orbán–Simicska-konfliktust követően jelentős változások történtek a médiavilágban. Több új médiumot ekkor alapítottak meg a Fideszhez informálisan kapcsolódó üzletemberek, miközben más médiumok hirtelen gyorsasággal megszűntek. 2018 őszére a Simicska -birodalom lényegében felmorzsolódott. Ezzel ellentétben a Fideszhez informálisan kapcsolódómédiumok száma megugrott. Hipotézisem szerint az átalakulás következtében a magyar médiavilág továbbra is polarizált képet mutat. Az őszi ügyeket háromféle módszerrel vizsgáltam. Először a leíró statisztika elemzéséből kiderült, hogy a kormánypárti és nem kormánypárti médiumok napirendje jelentős eltérést mutat. Másodszor az egyes ügyekben megjelent tudósításokatszisztematikus tartalomelemzésnek vetettem alá, amelynek eredménye azt mutatja, hogy a kétcsoport tartalmi értelemben polarizált. Végül a médiumok egymás közötti interakciói révénhálózatokat hoztam létre. Ellentétben az első két módszerrel a hálózatelemzés nem erősítettemeg a polarizáció tézisét.