Kint és bent háromszor - Balázs, András (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A négy határmenti településen zajló kutatás eredményeit közreadó tanulmány azt akérdést járja körül, hogy a peremhelyzetű gazdasági térségekben milyen együttélésiformációk, munkamegosztási gyakorlatok jöttek létre a rendszerváltás után. Vagyis,hogy a gazdasági szerkezetváltozás következtében jelentőségüket vesztő mezőgazdasági és ipari központok vonzáskörzetében található települések hogyan rendeződtek át demográfiai, etnika és életszervezési szempontból, illetve hogy az egyestársadalmi csoportok boldogulásában milyen mértékben meghatározó az informálisgazdaságban való részvétel.A szerzők a településtípusok leírásával arra keresik a választ, hogy az átalakulókörülmények miként befolyásolták a határmenti községek3lakóinak identitását, akooperációk és kizárások mechanizmusai milyen szerepet játszanak a falusi szomszédságok hétköznapjaiban. A társadalmi folyamatok vizsgálata nem elsősorban akultúrára, sokkal inkább a közösségi szerveződés formáira koncentrál. A peremhelyzet hármassága – országhatár, etnikai határok, az informális gazdaság határai – hakülönbözőképpen is, de a vizsgált települések mindegyikére hatással van.