Családtervezés és munkaerőpiaci aspirációk lakásotthonban nevelkedő fiatalok körében - Zámbó, Gabriella (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A gyermekek helyzetének vizsgálatát számos nemzetközi és hazai szervezet állította figyelmének középpontjába. Jelen tanulmány azon fiatalok vizsgálatát tűzi ki céljául, akik a gyermekvédelmi szakellátás lakóotthonaiban élve speciális csoportot képeznek a gyermekek és fiatalokközött. A családtól való elszakadás – akár rövidebb, akár hosszabb időtartamra– alapvetőenmeghatározza a fiatalok jövőképét. A felnőtté válás több dimenzióját vizsgálja a tanulmány,különös hangsúlyt fektetve a fiatalok családtervezéssel és munkavállalással kapcsolatos elképzeléseire. A fiatalok elvárásait és vágyait külső és belső tényezők egyaránt determinálják, melyben különösen a lakásotthon közege és a vér szerinti családhoz fűződő viszony meghatározóerejű. Annak ellenére, hogy a tudatos és kevésbé tudatos jövőtervezés eltérő elvárásokat és vágyképeket takarnak, azoknak megvalósítása hasonlóan komplex feladat az összes fiatal számára.A szükséges feltételek megteremtése érdekében azonban a támogatói háttérrel nem rendelkezőktöbbszörös hátrányt szenvednek, melynek kompenzálásában jelentős szerep jut a gyermekvédelmi szakellátás intézményeinek. A tanulmány összességében igyekszik a felnőtté válás előtt állófiatalok jövőképét felvázolni a családtervezés a munkaerőpiaci aspirációk mentén.