Közösségi megközelítések gyermekvédelmi gyakorlatban való érvényesítése : nemzetközi trendek - Rácz, Andrea (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
Nemzetközi szinten jelentős változások történtek ez elmúlt években a gyermekvédelem terén,hiszen a globális verseny, a tőke és munkaerő széles körű mobilitása, a gazdasági folyamatokfelgyorsulása és a nemzeti gazdaságok egymástól való függősége, mint ahogy 2007. óta a gazdasági válság is hatással van a jóléti rendszerek működésére. Jelen tanulmány azt vizsgálja,hogy az 1989-es Gyermekek jogairól szóló egyezmény óta milyen tendenciák, trendek figyelhetők meg a nemzetközi gyermekvédelem gyakorlatában, milyen gyermekvédelmi orientációkatkülöníthetünk el egymástól, ezek milyen jellegzetességekkel bírnak, illetve milyen út látszik körvonalazódni – közös kihívásként – általában az állam gyermekvédelemmel kapcsolatos teendőinek ellátása terén. A tanulmány a nemzetközi diskurzusban központinak számító néhány témafontosságára hívja fel a figyelmet, mint a kliensek komplex szükségleteinek kezelése, partneriegyüttműködések fontossága, szülőség támogatása és mindezek megvalósításához szükségesszakmai készségek és kompetenciák köre.