Thomas Hobbes és a természeti állapot dilemmái I.: A totális háború axiomatikus volta - Nagy, Levente (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2020)
A tanulmány a kora modern kor egyik legmeghatározóbb politikai filozófus – Thomas Hobbes –fő művére, a Leviatánra való reflexió. Ebből nem következik automatikusan, hogy jelen írás a műegészének elemzésére, a szerző morálfilozófiájának vagy államelméletének átfogó bemutatására,netán Hobbes, a politikai gondolkodásra gyakorolt hatásának kifejtésére vállalkozik. A cél ennélszerényebb, a vizsgált terület szűkebb: a Hobbes-i hatalomelmélet dilemmákkal telített premisz-szájának, a természeti állapot néhány szempontjának elsősorban analitikus módszerrel történőelemzése. A kezdeti helyzetre vonatkozó, ambivalens kérdések annak reményében fogalmazódnak meg, hogy e kérdések több oldalról történő megvilágításával rámutassunk a téma komplexitására, illetve hogy a tanulmányban rögzítettek továbbgondolásra serkentsék az olvasót.Jelen írás Hobbes általános filozófiájának bemutatásával és a Leviatán logikai rekonstrukciójával indul. Ezt követően a természeti állapottal kapcsolatos két aspektus rövid elemzésérekerül sor: először az eredeti helyzet és a Teremtés története közötti analógia felvetése a cél, afeltételezett szerzői szándék szemmel tartásával. Másodszor, a kezdeti helyzet esetleges fejleményei alapján a totális háborúba torkollás axiomatikusságának vizsgálata kerül a középpontba.Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadás egyik kérdésre sem annyira egyértelmű.