Rácz Andrea (szerk.) (2018): Szülői kompetenciafejlesztést célzó modellprogramok a gyermekjóléti szolgáltatások tárházában: Rubeus Egyesület, p. 353. - Nemes-Zámbó, Gabriella (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
„Minden gyerekben, mikor megszületik, ott van egy zeneikotta, egy partitúra. De sok feltétele van annak, hogy akottából muzsika legyen. Másként fog szólni jó zenészekkel, jó akusztikával, várakozással teli közönséggel, megintmásként, ha a karmester, a terem, a hangszerek rosszak.És lehet, hogy egyáltalán nem szólal meg. Mai tudásunkmellett a partitúrát nem is ismerjük. Csak a feltételekentudunk változtatni, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekekzenéje szebben szóljon. Ezzel a metaforával világítja meg Albert Jaqurd, korunk egyik legnagyobb genetikusa, a környezeti feltételek és a genetika, az öröklött gének kölcsönhatását. Minél egyenlőtlenebb egy társadalom, annál nagyobbak a gyerek fejlődésére, ’megszólaló zenéjére’ hatókörnyezeti különbségek.”