Párválasztást befolyásoló tényezők az egyetemista nők körében - Kukucska, Zsuzsa (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A tanulmány középpontjában a felsőoktatásban tanuló női hallgatók párválasztását befolyásoló tényezői állnak. Kutatási kérdésként jelenik meg, hogy a házasság intézménye továbbra iskiemelkedő helyen szerepel-e a felsőoktatásban résztvevő női hallgatók körében, mint tervezettkapcsolati forma? Illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező egyén magasabb iskolaivégzettségű személlyel alakít-e ki párkapcsolatot, ezzel kapcsolati homogámiát megvalósítva? Apárválasztás alakulása ezáltal a házasság, az élettársi kapcsolat valamint a halasztási mechanizmus vizsgálata mellett kerül bemutatásra, a partnerszelekciót befolyásoló tényezőkön túl,melyek elemzésére egy tíz fős kvalitatív kutatás keretében kerül sor. A faktorok között pedigmegjelenik az életkor, a lakóhely, a származás és a vallási hovatartozás, illetve a szülőről valóleválás, valamint az iskolai végzettség, az anyagi tőke és munkaerőpiaci helyzet, a párkapcsolattervezett időtartama és az információs kor hatásai