Hatékonyan hatni az emberekre: avagy kell-e, szabad-e manipulatív hatásokkal élniük a segítő szakembereknek? - Krémer, Balázs (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
Az elmúlt két évtized gazdasági és politikai válságaihoz nagyban hozzájárult az, hogy különfélemanipulatív hatásoknak engedve az emberek józan eszük és racionális gondolkodásuk helyettdöntéseiket különféle érzelmi és ösztönös alapú csábítás, félrevezetés hatása alatt hozták meg.Mára e manipulatív hatások uralják a kereskedelmi vagy a populista politikai kommunikációt. Az alábbi dolgozat a szerző hezitálását osztja meg arról, hogy miközben mind az emberekdöntéshozatalában, mind a másik emberre gyakorolt kommunikatív hatások körében nemhogymegkerülhetetlenül jelen vannak a racionális mérlegeléstől és érveléstől eltérő, nem racionálistényezők is – de, vajon szabad-e egyáltalán ilyen manipulatív hatásokkal élniük az ügyfeleikregyakorolt hatásgyakorlásuk közben a segítő szakembereknek? És ha bármiben is igen, akkormilyen feltételek mellett, milyen speciális korlátokat betartva szabad élni az ilyen hatásokkal,az ilyen hatások „hatalmával”? Ugyanígy: vajon mikor mit lehet és kell tenni a manipulatív hatások enyhítésére, az azok alól felszabadító, bölcs döntésekhez segítő józan ész térnyeréséhez, aracionális mérlegelés alapján történő felelős „képessé tevésre”? A cikk nem vállalkozik az igazés helyes válaszok megadására, szempontokat ad és igyekszik olvasóját arra provokálni, hogyjáruljon hozzá e fontos probléma tisztázásához.