Az öncélú hatékonyság kultusza - Daruka, István (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A jelen esszé körüljárja a technokapitalista nyugatias modernitás öncélú hatékonyságkultuszát,bemutatva annak profitvezérelt, kompulzív, teljesítménykényszeres trendjeit, amelyek természetszerűleg vezetnek mind az egyének, mind pedig a globalizált világtársadalom dehumanizációjához, dekontextualizációjához. Ezen esszé egyben egy felkiáltás is, az emberért, az emberségért, amelyet a jelen írás „impresszionista” stílusa és humanizált narratívája tesz talán mégérzékletesebbé.