A lélek lopakodó rehabilitációja - Bánfalvi, Attila (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A pszi-komplexum diszciplínái – pszichológia, pszichoterápia, pszichiátria – a modernitás egymély ellentmondásának képződményei. Létük egyszerre alapul azon a belátáson, hogy a lélek ontológiailag különböző státuszú, mint az anyag. Ugyanakkor mind a három diszciplína fő sodraosztozik azon a tudományos-technikai attitűdön, amely a lélek jelenségeinek megismerését atermészettudományos módszerből eredezteti, befolyásolásukat pedig technikai-technológiaimódszerekkel véli megvalósítani. Az írás célja, hogy ezen ellentmondás néhány fontosabb következményére felhívja a figyelmet.