Roma oktatási helyzetkép Hargita megyében – pedagógusi viszonyulások - Jakab, Judit (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A tanulmány roma gyerekeket oktató pedagógusokkal készített interjúk alapján mutatja beazokat a pedagógusi attitűdöket és magatartásokat, amelyek a mindennapi oktatási gyakorlatot alakítják. Intézményes programok, infrastrukturális és személyi feltételek hiányában apedagógusoknak személyesen kell megoldásokat találniuk az adódó nehézségekre. Így válnakaz integrációs folyamat kulcsszereplőivé, és ezért viszonyulásaik, attitűdjeik meghatározóak aroma gyermekek iskolai eredményességének szempontjából. A kutatás célcsoportját olyan pedagógusok képezik, akik a Csíki-medence (Hargita megye, Románia) olyan általános iskoláibantanítanak, ahol a roma tanulók aránya meghaladja a 25 százalékot. Az országos szakpolitikafontosabb irányainak jelzése és a székelyföldi magyar-roma viszonyt vizsgáló szakirodalom bemutatása szélesebb értelmezési keretet kínál a vizsgált témakörnek.