Felnőttképzési helyzetkép a székelyföldi térségben: Összefoglaló tanulmány a rendszerváltást követő évtizedek vonatkozó szakmai elemzései alapján - Kiss, Adél (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2019)
A tanulmány a felnőttképzés helyzetét tekinti át a romániai rendszerváltást követő évtizedektársadalmi folyamatai, valamint a kapcsolódó szakmai elemzések alapján. Röviden szól az országos kontextusról, a térségi folyamatokról, részletesebben pedig a Hargita megyei felnőttképzés feltételrendszeréről és működésmódjáról. A feldolgozott szakmai elemzések alapján egyikkövetkeztetés, hogy az első két évtizedben kialakult „alap” mindmáig meghatározza a térségifelnőttképzés helyzetét, működését. A térségi fejlesztéspolitikai tervezésben és gyakorlatbanegyelőre nincsenek kellő mértékben kihasználva azok a lehetőségek, amelyek a felnőttképzéshezkapcsolhatóak. Ugyanakkor további kutatási feladatok és lehetőségek is vannak a felnőttképzésben.