Munkamigráció a székelyföldi térségben: Migráció és fejlődés, a migrációs döntések meghozatala - Bodó, Julianna (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2019)
A munkavállalás céljából történő migráció napjaink egyik fontos társadalmi jelensége. Azalábbi tanulmány a székelyföldi munkamigráció rendszerváltás utáni helyzetébe nyújt betekintést. Vázolja azokat a legfontosabb trendeket, amelyek 1990-től napjainkig meghatározzák ezta társadalmi folyamatot, és jelzi azokat a változásokat, amelyek mentén a munkamigráció egyeskorszakai elkülöníthetők egymástól. A tanulmány kitér a migráció és a fejlődés kapcsolatánakváltozó megítéléseire. Az utolsó alfejezet egy elemzésrészletet tartalmaz, amely a migráció következtében megmutatkozó új életvezetési tendenciák közegében vizsgálja a migrációs döntésekmeghozatalának jelenségét.