Székelyföld – társadalomtudományi megközelítések - Bíró A., Zoltán (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2019)
A tanulmány áttekintő jelleggel mutatja be a székelyföldi társadalomtudományi kutatások 1989utáni helyzetét, ismerteti a kutatások szerveződésének intézményi kereteit. Bemutatja a székelyföldi térségi társadalom fontosabb jellemzőit azzal a céllal, hogy értelmezési kontextust kínáljon a Metszetek számára készített összeállítás egészéhez. Jelzi azokat az elemzési területeket is,amelyek kapcsán térségi kutatások zajlottak, de ebbe az összeállításba terjedelmei okok miattnem kerülhettek bele.