A depresszió keretezési módjainak vizsgálata online fórumokon természetesnyelv-feldolgozással - Fanni, Máté (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2021)
A depresszió jelenségének vizsgálata nem újkeletű a szociológiában, de egyre szélesebb társadalmi problémává válása folytán ma is aktuális. A depresszióhoz kapcsolódó biomedikális éspszichológiai aspektus mellett egyre figyelemre méltóbb a szociológiai nézőpont beemelése adepresszió lehetséges okairól zajló párbeszédbe. A depresszióról szóló diskurzus kutatásábanaz online elérhető szövegek számos új lehetőséget nyújtanak, hiszen a fórumok anonimitása,egyszerű elérése népszerűvé teszi az online segítségkérést az érintettek számára. Kutatásombantermészetesnyelv-feldolgozást, azon belül logisztikus regressziót használtam, hogy feltérképezzem a depresszió értelmezési kereteinek laikus diskurzusokban való megjelenési mintázatainakgépi tanuló algoritmussal való feltérképezhetőségét. A gépi tanulás által ugyanis lehetővé vált,hogy 67857 hozzászólást elemezzek, amelynek emberi erőforrással való feldolgozása nehezenvalósulhatott volna meg. Az elemzés során angol nyelvű, depresszió témájú online fórumok bejegyzéseinek kategorizálást végeztem el a tudományos diskurzus-kategóriák mentén. Első eredményeim azt mutatják, hogy a logisztikus regresszió mérsékelten jobb eredményt nyújtott, minta véletlenszerű besorolás, egyben az emberi besoroláshoz hasonló eredményt ért el. Annak ellenére, hogy a kutatás angol nyelvű fórumokat elemzett, eredményeim hasznosak lehetnek bárki számára, aki absztrakt szociológiai fogalmak felhasználók által írt online szövegekben valómegjelenésével foglalkozik.