A feltétel nélküli alapjövedelem megítélésének empirikus elemzése YouTube hozzászólásokon keresztül - Eszter, Oláh (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2021)
Az online térben nagy népszerűségnek örvend a világ egyik legnagyobb videómegosztó platformja, a YouTube, ahol a nézők véleményezhetik a videókat és azok témáit. A tanulmány céljaannak vizsgálata, hogy a napjaink gazdasági-társadalmi változásaival párhuzamosan egyre nagyobb figyelmet kapó feltétel nélküli alapjövedelemmel kapcsolatban hazánkban milyenértékek és vélemények rajzolódnak ki a YouTube ilyen témájú videóinak kommentszekciójában.Kutatásunk vegyes módszerrel dolgozik, az adatok gyűjtése, tárolása, szentimentanalízise ésa szózsák módszere informatikai eljárásokkal valósult meg, míg a kategorizálás kézi kódolásrévén. A szentimentanalízis eredménye mutatja, hogy a pozitív érvek kisebb arányban merülnek fel a megjegyzésekben. Olyan értékjellemzőkkel bírnak, mint a befogadás, a létjogán elv, azigazságosság és a szabadság hangsúlyozása. A pozitív érvek közül a legmagasabb támogatottságot a megvalósíthatóság képezi. A negatív kategóriájú értékek gyakrabban merülnek fel, ígya másodrangú lét, igazságtalanság, kirekesztés, megfizethetetlenség és a teljesítményelvűségértékeinek hangsúlyozása domináns az elemzett megjegyzésekben.