Az önkéntesség karrierépítő szerepe a felsőoktatásban - Fényes, Hajnalka; Mohácsi, Márta (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
Napjainkban a felsőoktatási hallgatók önkéntességének motivációi változóban vannak, és acsak segítő célú altruista motivációk mellett megjelennek a karrierépítő motivációk is (példáulmunkatapasztalat és új ismeretek szerzése, szakmai fejlődés, kapcsolatépítés, életrajzi megjelenítés). Dolgozatunkban a karrierépítő motivációk erősségére ható tényezőket vizsgáljuk lineárisregressziós módszerrel, illetve logisztikus regresszióval elemezzük, hogy mi hat arra, hogy azönkéntesség kapcsolódott-e a tanulmányok jellegéhez egy öt közép- és kelet-európai országotátfogó kérdőíves kutatás (N = 2199) adatai alapján. Hipotéziseinket a szakirodalomra építve fogalmazzuk meg. Eredményeink szerint a karrierépítő célokat erősíti, ha valaki nő, ha külső, nemegyetemi barátokkal szorosabb kapcsolatban van, ha Magyarországon kívüli országban tanul,illetve ha valaki nem műszaki, informatikai, természettudományos pályára készül. A tanulmányok jellegéhez való kapcsolódás pedig gyakoribb, ha valakinek a családja rosszabb anyagi helyzetű, ha az oktatókkal szorosabb a kapcsolata, akik Romániában tanulnak, illetve pedagógiaszakosok.