A „Zöld finanszírozáson” túl – A tőkepiac fenntarthatósági vonatkozásai - Dombi, Mihály; Karcagi-Kováts, Andrea; Harazin, Piroska (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A fenntarthatósági átmenet legnagyobb gátja a tőkefelhalmozás jelenlegi folyamata. A civilizáció fejlődésének szakaszait elemezve beláthatjuk, hogy a tőke szerepe elvitathatatlan azéletszínvonal emelkedésében, hiszen ezen keresztül jelennek meg az innovációk életünk mindenterületén. Cikkünkben bemutatjuk ugyanakkor, hogy mind pénzügyi mind fizikai értelembena felhalmozási folyamat domináns részének feltételezhetően napjainkban nincs ilyen hatása,vagy az aránytalanul alacsony a környezeti károkhoz viszonyítva. A fenntarthatóság érdekében a közeljövőben tehát olyan beruházási környezet kialakítására lenne szükségünk, mellyelmegtarthatjuk a tőkefelhalmozás pozitív társadalmi hozadékát az anyagi szolgáltatások bővülésén keresztül, miközben az anyagállományok gyarapodását jelentősen fékezni tudjuk, hiszen akörnyezetterhelés legfőképpen az állomány-gyarapodáshoz köthető. Cikkünkben azt mutatjukbe és hasonlítjuk össze, hogyan értelmezhető a megtakarítások és a tőke hozadéka a társadalmi-gazdasági rendszer két dimenziójában, tehát pénzügyi és fizikai értelemben, lerántva ezzela leplet a tőkepiaci folyamatok fenntarthatóságban betöltött valódi szerepéről – a hangzatosfinanszírozási köntösön túl.