A leglátogatottabb európai országok tengerpartjainak érintettsége a túlzott mértékű turizmussal - Szőllős-Tóth, Andrea (METSZETEK Társadalomtudományi Folyóirat, 2022)
A turizmus a környezetre és a társadalomra szüntelenül hatást gyakorol, melynek számbavételesorán kiderül, hogy ezek a hatások nem mindig előnyösek. A negatív hatások között megjelenika szennyezés mértékének növekedése, a tájba nem illő építkezés, a helyi társadalom és a turisták között kialakuló konfliktusok, a tömeg és a zsúfoltság is. Kutatásom célkitűzése a túlzottmértékű turizmus által érintett tengerparti helyszínek feltérképezése Európa déli országaiban.A 2019-ben legtöbb nemzetközi turistát fogadó európai országok turizmusának vizsgálata révén kerül bemutatásra a 3S turizmus (sea, sand, sun – tenger, homok, napfény) jelentősége, az általa vonzott turisták tömege, annak hatásai. A napsütötte homokos tengerpartokkal rendelkezőFranciaország, Spanyolország és Olaszország turizmusa különféle nemzetközi adatbázisokbólszármazó adatsorokat összegezve kerül bemutatásra. Ezt követi a vizsgálat középpontjábanlévő három országból konkrét desztinációk eseteinek elemzése korábban publikált szakcikkekalapján. Bemutatásra kerülnek olyan partszakaszok, melyeket más nemzetközi szerzők az overtourism jelenséggel hoztak kapcsolatba.